Dags att redovisa kryptovalutor i deklarationen

Sålt, bytt eller betalat med kryptovalutor? Glöm inte att ta med det i deklarationen!

 

En sökning på kryptovalutor på google ger ungefär 625 000 träffar och intresset för de virtuella valutorna, som bland andra bitcoin, växer.

 

Handel med bitcoin ska redovisas i deklarationen, oavsett om du är privatperson eller företagare. Enligt Skatteverket ska den som fått bitcoin som betalning i sin näringsverksamhet normalt beskatta den efterföljande värdeförändringen som inkomst av kapital. Undantaget är om du till exempel driver utåtriktad växlingsverksamhet, där bitcoin är en lagertillgång. Då ska inkomsterna redovisas som inkomst av näringsverksamhet.

 

På sin webb har Skatteverket sammanställt svar på några vanliga frågor om kryptovalutor, framför allt har myndigheten utgått från valutan bitcoin.

 

Förra året sålde en halv miljon personer aktier, andra värdepapper och kryptovalutor. När det gäller handel med aktier och värdepapper finns många uppgifter redan ifyllda i bilagan för den som deklarerar digitalt. De flesta behöver bara fylla i omkostnadsbeloppet, som är det som man får dra av i sin deklaration.

 

Läs mer: Rättslig vägledning om bitcoin

 

Men när det gäller handel med kryptovalutor kan det vara lite snårigare. Där finns inga uppgifter förifyllda, och handeln ska deklareras i samma bilaga som andra värdepapper. Dock behöver inte alla enskilda transaktioner med kryptovalutor redovisas, enligt Skatteverket.

 

– Vi vet att det är många som gör sin redovisning löpande under året, framför allt de som säljer mycket. Därför ska man inte behöva göra om det i deklarationen. Nu kan du redovisa summan av dina affärer istället för att redovisa varje transaktion för sig. Dock behöver du hålla isär vinster och förluster eftersom förluster bara är avdragsgilla till 70 procent. Har du handlat med olika kryptovalutor behöver du även hålla isär dem, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

 

Charlotta Marténg

 

Texten publicera i samarbete med tidningen Resultat

 

Läs mer: Skatteverkets information om kryptovalutor