Fysisk näringsverksamhet i Sverige krav för F-skatt

Skatteverket har kommit med ett förtydligande runt F-skatten. Bara den som bedriver, eller tänker bedriva, näringsverksamhet i Sverige rent fysiskt kan godkännas för F-skatt.

 

Den som vill ha en F-skattsedel måste själv vända sig till Skatteverket och ansöka om det. Myndigheten ska godkänna den som ansöker, så länge myndigheten inte har skälig anledning att anta att någon näringsverksamhet varken bedrivs eller kommer att bedrivas.

 

Men nu har Skatteverket gjort ett förtydligande. För att godkännas för F-skatt måste näringsverksamheten bedrivas fysiskt i Sverige. Den som bedriver verksamheten måste också rent fysiskt befinna sig i Sverige. Det betyder att den som driver en näringsverksamhet i Sverige, från utlandet, inte kan godkännas för F-skatt – även om verksamheten riktas mot personer som befinner sig i Sverige.

 

Att ha F-skatt innebär att den som betalar ut pengar till dig inte ska dra skatt eller betala sociala avgifter.  Du ska själv betala in F-skatten, övriga skatter och avgifter till ett särskilt bankgirokonto hos Skatteverket.

 

Charlotta Marténg

 

Läs mer om F-skatt 

 

Texten publiceras i samarbete med tidningen Resultat