Skatt på plastkassar införs i mars

Riksdagen har klubbat igenom ett förslag om skatt på plastkassar, som därmed införs från 1 mars.

 

Skatten ska minska mängden förpackningar och avfall som når ut i naturen. Den uppgår till tre kronor för plastkassar över sju liter och 30 öre för mindre frukt- och grönsakspåsar.

 

Skatten ska bidra till EU:s mål om en förbrukning på högst 40 plastbärkassar per person och år. Samtidigt räknar regeringen med att få in 2,1 miljarder kronor i ökade skatteintäkter i år och sedan 2,7 miljarder kronor per år.

 

Förslaget ingår i regeringens gröna skatteväxling med ökade skatter på sådant som anses miljöfarligt och sänkta skatter på arbete och det som främjar miljön.

 

Skatten inte oomtvistad. M och SD röstade emot. Konjunkturinstitutet anser det inte vara tillräckligt klarlagt att plastpåsarna i så hög utsträckning orsakar nedskräpning.

 

Branschorganisationen Svensk Handel anser att skatten är symbolpolitik, framför allt då den gäller oavsett om plastkassarna är tillverkade av fossila material eller av förnyelsebar eller återvunnen plast.

 

Tillverkare och importörer står för betalningen av skatten på plastkassarna. Priset för plastkassar som säljs till privatpersoner riskerar att höjas till sex-sju kronor, enligt Svensk Handel.

 

Lagen om skatt på plastkassar träder i kraft 1 mars och skatten börjar tas ut från 1 maj.

Martin Wallström