Skatteverket sätter gränser för din generositet

Snart kommer skattetomten! Även i år kommer tomten med mer eller mindre eftertraktade klappar. Vi tänker på skatteavdragen beträffande julgåvor och julfester. Vilka får du göra och vilken är maxgränsen för din generositet i juletider?

Julklapp till personalen

Julgåva till den anställda, högst 450 kronor (inklusive moms), är avdragsgillt för aktiebolag. Och du kan slå in nästan vad som helst i ditt paket. Presentkort som ger rätt till rot- eller rutarbete, och till och med varor från Systembolaget. Men vissa gåvor är inte avdragsgilla:

  • Gåvor med högre värde än 450 kronor (inklusive moms). Skatteplikten gäller hela beloppet.
  • Pengar, checkar eller presentkort som kan bytas mot kontanter.
  • Välgörenhet.

Gilla avdragsgilla julfester!

Julbord och julfester för anställda är avdragsgilla och en skattefri förmån. Maxbeloppet är 240 kronor per person (exklusive moms) för att det ska gälla. Kostnader för pensionerade medarbetare och anställdas partners är också avdragsgilla.

Det här får du dra av:

  • Två personalfester varje år.
  • 60 kronor per person (exklusive moms) för förfriskningar och annan enklare förtäring av mindre värde.
  • 180 kronor per person (exklusive moms) för kostnader som lokal, musik och underhållning.

Har kunden varit snäll?

Det spelar ingen roll skattemässigt. Julgåvor till kunder är i princip inte avdragsgilla. Och var försiktig, dyrbarare gåvor kan dessutom bedömas vara en muta.

Avdragsgillt

  • Kundgåvor i samband med representation eller affärsförhandling. Maxbeloppet är 180 kronor per person (exklusive moms).
  • Enklare reklamgåvor av förhållandevis obetydligt värde med anknytning till företagets verksamhet.

OBS! Nytt för i år
Från och med 1 januari 2017 gäller nya regler. Avdragen är slopade för representationsmåltider och här ingår julbord för kunder. Moms får dock lyftas på belopp upp till 300 kronor per person (exklusive moms).

Resa och logi

Har du anställda på annan ort? Då kan du göra avdrag för resa och logi i samband med julfesten. Samma sak gäller för medföljande partner och pensionerade medarbetare. Detta gäller för att vara avdragsgillt:

Max en övernattning.
Festen ska klassas som personalvård.

Har du enskild firma?

Då kan du tyvärr varken göra avdrag för egna personalfester eller för kostnader av julgåva till dig själv.